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Statutory Document No. XX/20XX 

c 
Insurance Act 2008 

INSURANCE (ADVISER CHARGING) REGULATIONS 

2012 

Laid before Tynwald: [date]  

Coming into Operation: 31 December 2012 

The Insurance and Pensions Authority, having consulted the Treasury and such other 

organisations and persons as appear to it to be likely to be affected, makes the 

following Regulations under section 50 of the Insurance Act 20081. 

1 Title 

These Regulations are the Insurance (Adviser Charging) Regulations 2012. 

2 Commencement 

These Regulations come into operation on 31 December 2012. 

3 Interpretation 

In these Regulations — 

“the Act” means the Insurance Act 2008; 

“adviser charge” means any form of charge payable by or on behalf of an 

applicant to an introducer in relation to the provision of a personal 

recommendation by the introducer in respect of a retail investment 

product (or any related service provided by the introducer) which: 

a) is agreed between that introducer and the applicant in 

accordance with the FSA rules on adviser charging and 

remuneration (COBS 6.1A); and 

b) is not a consultancy charge; 

“applicant” means a person within the United Kingdom, seeking to effect a 

contract of insurance with an insurer; 

“consultancy charge” means any charge payable by or on behalf of an 

employee to an introducer or other intermediary (whether or not that 
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intermediary is an employee benefit consultant) in respect of advice 

given, or services provided, by the introducer or intermediary to the 

employer or employee in connection with a group personal pension 

scheme or group stakeholder pension scheme, within the meaning of the 

FSA Handbook where those charges have been agreed between the 

introducer or intermediary and the employer in accordance with the 

rules on consultancy charging and remuneration (COBS 6.1C); 

“FSA” means the Financial Services Authority in the United Kingdom; 

“insurer” means a person authorised to conduct long term insurance business 

under section 8 of the Insurance Act 2008; 

“introducer” means a regulated person within the meaning of the Financial 

Services and Markets Act 2000, and Act of Parliament in the United 

Kingdom; 

“personal recommendation” means a recommendation that is advice on 

investments within the meaning of the Financial Services Act 2008 and is 

presented as suitable for the person to whom it is made, or is based on a 

consideration of the circumstances of that person.  A recommendation is 

not a personal recommendation if it is issued exclusively through 

distribution channels or to the public.  

“retail investment product” has the same meaning as with the FSA 

Handbook 

4 Facilitation of adviser and consultancy charges 

Where an insurer facilitates the payment to an introducer of an adviser charge 

or a consultancy charge, the insurer shall be exempt from the provision of 

section 16 of the Act in respect of that payment provided that — 

(a) the personal recommendation results in an application for 

business by the applicant to the insurer; and  

(b) the insurer reasonably expects the application for business to 

conclude resulting in the effecting of a contract of insurance by 

the insurer in respect of the applicant. 

 

MADE [date] 

P. F. PELL-HILEY 

Chairman, Insurance and Pensions Authority 
 

 

 

http://fsahandbook.info/FSA/glossary-html/handbook/Glossary/A?definition=G24
http://fsahandbook.info/FSA/glossary-html/handbook/Glossary/A?definition=G24
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

  

These regulations provide that where an insurer facilitates the payment to an 

introducer regulated by the FSA of an adviser charge for the provision of a personal 

recommendation to a retail client within the United Kingdom, the provision of the 

payment shall be deemed to be business carried on in connection with or for the 

purposes of the insurer’s insurance business, provided that the personal 

recommendation results in an application for business by the retail client to the insurer 

and that the insurer reasonably expects the application for business to conclude 

resulting in the effecting of a contract of insurance by the insurer in respect of the retail 

client.  

 


